четвъртък, 26 март 2009 г.

Кокичето - първият знак на пролетта



Днес ще ви представя най-пролетното цвете, а именно кокичето. Защо кокичето е най-пролетно? Защото това е първото цвете по нашите земи което понякога още преди да се е стопил снега. Кокичето или Galanthus(лат.) е род от семейство Аmaryllis. Род кокиче включва около 20 вида ниски, едносеменни многогодишни, лукови растения. Кокичетата се срещат предимно в умерения климатичен пояс където има студена и смежна зима. Кокичето е със зелени листа и снежно бял цвят с лек и нежен аромат. Кокичето е изключително издържливо на ниски температури. Предпочита лека сянка. Кокичето достига от 20 до 25 сантиметра височина. Ако искате да си засадите кокичета най добре е да го направите през септември. Кокичето се сади на дълбочина от 10 до 12,5 сантиметра. Луковиците на кокичето се засаждат на групи от поне 25. Кокичето е подходящо за ливади, саксии, сандъчета, гористи местности и др. Кокичето трудно се захваща в градина ако се сади за пръв път и понякога може да отнеме години, но след това е възможно да образува красиви големи колонии от кокичета. Кокичето се размножава чрез разделяне на луковиците, като след разделянето се засаждат на групи от по минимум 5 луковици. Кокичето не трябва да се присажда всяка година. Поради красивите си цветчета и нежният аромат кокичетата с всяка изминала година намаляват защото всеки ги откъсва а никой не ги сади. Нека всеки прочел тази статия се замисли следващият път преди да откъсне това красиво пролетно цвете и ще призова всеки който има възможност да си отглежда кокичета да го направи. Нека съхраним този красив вид пролетни цветя.

сряда, 25 март 2009 г.

Лале - ароматът на пролетта


Лалето е род цветя и е едно от най-познатите ни пролетни цветя. Има голямо разнообразие на видове и сортове лалета (приблизително 100-120). Лагтинското наименование на лале е ''Tulipa'' , което идва от турски език и в превод значи тюрбан. Повечето видове лалета произхождат главно от Азия, но и малка част от Европа. Лалетата са 6 групи:
1. Простоцветни късно цъфтящи лалета
2. Ресничести лалета
3. Зеленосветни лалета
4. Лалета Рембрант
5. Папагалови лалета
6. Кичести късни лалета

Различните сортове лалета цъфтят от март до май. Лалетата достигат височина от 20 до 70 см. Лалето изисква топли и слънчеви места, но расте добре и на полусянка. Лалето се полива само ако пролетта е суха. Лалетата са изключително разнообразни бели, жълти, розови, кафяви, всякакви с изключение на сини!
Втората родина на лалетата е Холандия, лалетата са пренесени там като екзотичен вид и са били голям интерес за всички. Лалето е възпято в песни, и велики художници са рисували лалета. Днес то е едно от най-популярните и красиви пролетни цветя. Лале може да се срещне в почти всяка градина. Ако вие имате градина но незнаете как да се грижите за лалетата а много искате да имате, ето малко съвети:
Лалето е едно от най - лесните за отглеждане цветя и е изключително подходящо за всеки. Може да подберете цвета по ваш вкус ако купувате луковиците, разнообразието на лалета е огромно.Луковиците на лалето се засаждатесента. Най - важното нещо, което трябва да се знае е, че НЕ бива да се бърза със засаждането. Засадете луковиците тогава, когато сте сигурни, че температурите в никакъв случай няма да надвишават 15, максимум 17 градуса.Подходящ период е към средата, по - скоро към края на октомври.Винаги трябва да сте наясно с прогнозата.Препоръчителна е дълбочина около 14 - 16 см.На дъното на изкопаната зона почвата се разрохква и е добре да се постави малко, най - вече добре разпределено количество оборски тор.Вслучай, че не е добре прегорял трябва да се има напредвид, че не бива да се прекалява в никакъв случай.След това се поставят луковиците на разстояние една от друга около 7 - 10 см.Когато вече са разположени е време да бъдат покрити с пръст.В нея също би трябвало да присъства като компонент такъв тор, но също да не се прекалява с количество и да бъде също много добре разпределен.Когато всичко приключи и луковиците бъдат покрити идва момента, когато трябва да се полеят.Заедно с поливането е добре лалетата да бъдат наторени с много слаб разтвор на изкуствен тор.Препоръчително е използването на светло син Кристалон, чиято NPK е: 20 - 5 - 10 + 2Mg или Зелен с балансирана NPK - 18 - 18 - 18 + 2Mg.Може да бъде използван и тор за луковични.Най - важното при торенето, което се осъществява заедно със засаждането е, че никога НЕ бива да се прекалява.Всичко трябва да бъде много добре премерено, а разтворът да бъде двойно или тройно по - слаб, в зависимост от концентрацията на използваното.С идването на пролетта и стопяването на снежната покривка идва времето, когато лалетата поникват.Тогава вече може да се тори по - смело.През цялото време може да се използва тор за луковични или от поникването до цъфтежа да се сменят син към зелен и впоследствие да се използва червен Кристалон.Лалетата обичат слънчеви места, така че задължително изберете такова (въпреки, че биха могли да виреят и на полусянка).Идеално се чувстват на място с югоизточно или южно изложение.Най - важно е да получават достатъчно светлина.Имайте напредвид, че тези цветя изобщо не са капризни, така че дори и да не спазвате стриктно условията няма как да не ви зарадват с цвят.Лалетата не се вадят - те могат много дълго време да прекарват на едно и също място.Нужно е само всяка година редовно да ги торите, за да могат да се развиват чудесно и да цъфтят в прелестните си, красиви цветове.Не е препоръчително отглеждането на лалета в сандъчета, тъй като ще се чувстват прекалено тясно (въпреки това не е невъзможно), но много успешно биха могли да виреят в саксии или други съдове като например глинени делви, в които растението би изглеждало доста добре.