неделя, 21 юни 2009 г.

РОДОДЕНДРОН /RHODODENDRON/


Рододендронът има изключително красиви цветове и спокойно може да бъде наречен царят на декоративните храсти. Рододендроните са част от голямото семейство на Ериконите. Първите рододендрони идват от Северна Америка и Мала Азия. Багрите на рододендроните са електрикови и светят през нощта, всеки цвят е с различни нюанси.

Рододендроните обичат киселите почви.

Рододендроните виреят на слънце или полусянка. Имат нужда от подрязване, но повечето от видовете сами формират гъста, правилна корона.

Рододендроните обичат водата. Новозасадените растения трябва да се поливат обилно при сухо време. Рододендронът е родом от Китай и обича мекият климат, прохладата и светлината. Името на Рододендронът идва от гръцкия език и означава розово дърво. Всъщност Рододендронът е роза без бодли. Това прекрасно цвете е подходящо за всяка по-екзотична градина. Ако решите да отглеждате рододендрон във вашата градина трябва да знаете че не е много лесен за отглеждане и трябва да имате в предвид че в природата се среща на места които не са огрявани цял ден от слънцето.